Разградски забележителности

Природна забележителност “Курията” – вековна дъбова гора край село Гороцвет, която заема площ от 70 дка. Представлява голяма група от 282 вековни дъбови дървета на възраст над 200 години.  Днес гората е красив природен кът за туризъм и краткотраен отдих.
     Язовир “Бели Лом” – най –големият язовир за напояване и риболов в този край. Построен е по горното течение на река Бели Лом, между селата Гороцвет и Студенец, Крояч и Ловско през 1963 година. Северно от язовирната стена е открита Вила Рустика – останки от жилищна и стопанска сграда на имение от ІІ-ІІІ век. Красивата природа, археологическите разкопки, близостта до околните селища правят района на язовира удобен за отдих.
     Местност “Тюлбето” – на около три километра от село Сейдол по направен през гората път, се стига до историческата местност “Тюлбето”. Намира се на високо място с буйна гора, в горната си чест завършваща с равна поляна оградена с вековни дъбови дървета, за коите има поверие, че са свещени.  От тук се открива панорама към поречието на река Врана и към Търговищкия балкан.  От поколения на поколение се е предават легенди, за това как м. “Тюлбето” е използвана от турци и българи по време на техните религиозни празници. Християните са правили молебен за дъжд по Гергьовден за добра реколта и берекет. Местността е определена за обредна по времето на турската империя.

Крепост с. Миладиновци-на около три километра от с. Сейдол се намират развалини на крепост. Теренните обхождания извършени през 1987 година и намерените материали като керамика, стъкло и метални предмети и др. определят крепостта като ранно византийска от V-VІІ век. Крепостта е функционирала през късната античност , във връзка с град Абритус и е част от укрепителна линия между крепостите при Опака, Садина и Войвода.





{START_COUNTER}