Пътеката на глухаря и Пътеката на рилската иглика

 

 http://www.bnr.bg/NR/rdonlyres/89A7493B-1E7F-4405-836A-2EB5611A2FEB/0/rila4_big.jpg

В непосредствена близост до селото започва защитената територия на Национален парк Рила. От лятото на тази година местните хора предлагат като туристическа атракция приятна разходка по два тематични екомаршрута – Пътеката на глухаря и Пътеката на рилската иглика, всеки с продължителност от 4 часа.

Приключението започва с около 30-40 минутно “off-road” пътуване по планинска пътека, а след товапродължава с пешеходен тур в границите на защитената територия.

Местен водач ще ви запознае с местообитанието на застрашената от изчезване птица, ще разберете с какво тя се храни и какво е характерно за външния й вид, ще научите защо се нарича именно глухар, а ако не сте прекалено шумна компания и при повече късмет, ще успете и да я зърнете.

Ако поемете по Пътеката на рилската иглика ще имате възможност да научите любопитни неща, свързани с този вид растение, срещащ се единствено в Рила и никъде другаде по света.

На специално пригодените за целта места може да си устроите пикник сред природата с вкусна домашна храна, приготвена от местните хора.

В специално изградения Посетителски център в селото можете да получите повече информация за двете екопътеки и да си купите сувенир за спомен, а за малките природолюбители са подготвени различни забавления, като например изработването на гнездо и боядисване на яйцата на глухаря. За тези, които не са привърженици на дългите преходи, има възможност да изберат и някой от по-кратките маршрути в района на Добърско. Единият от тях ще ви отведе до живописния 30 метров водопад Щрокалото и откритата преди няколко години антична керамична пещ от ІІ –ІV в., предназначена за производство на тухли и керемиди.

 http://www.bnr.bg/NR/rdonlyres/9070DC64-A07D-4CC8-B5A4-CC02C05793B5/0/rila3_big.jpg

На около 7 км. от селото се намира друга природна забележителност – вековно дърво, чиито корени са излезли на повърхността и могат да ви приютят в случай, че ви застигне дъжд или буря.

Разнообразни са възможностите за отсядане в зависимост от това дали предпочитате малък семеен хотел или селска къща за гости. Освен в Добърско можете да отседнете и в някое от съседните селца – Годлево, Баня, Горно и Долно Драглище. В малките селски механи или в къщите за гости можете да опитате някой от вкусните местни специалитети, като например известния разложки дедец, който представлява сурово-пушен колбас със специални подправки и се приготвя от домашно месо. Друго типично за района ястие е т. нар. шупла – голяма палачинка, която се пече на печка с дърва и след това се похапва с домашно приготвено сирене, сладка или пръжки. Ако минавате през село Горно Драглище не пропускайте да погостувате и в къщата на Дешка, която като атракция за своите гости предлага занимания в специално създаденото занаятчийско ателие.






{START_COUNTER}